Last van stijve en pijnlijke gewrichten in de ochtend?

 

Specialisten voor fysiotherapie bij Artrose

Onze specialisten helpen je snel en effectief, met direct resultaat Maak direct een afspraak en ervaar onze persoonlijke aanpak.

Hieronder lees je meer over artrose, onze aanpak en wat je zelf kunt doen

Amsterdam Fysiotherapie voor Artrose

ArenaFysio is gespecialiseerd in fysiotherapie voor mensen met artrose aan de knie, heup, voet of een ander gewricht. Wij combineren onze jarenlange ervaring met de laatste wetenschappelijk inzichten, waardoor je snel en effectief geholpen wordt. Artrose is een aandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs geheel kan verdwijnen. Dit komt vaak voor bij knieen en heupen – ook wel in de vingers. Een gewricht wordt gevormd door twee botdelen. Op de uiteinden van die botten ligt een gladde bekleding: het gewrichtskraakbeen.

Dit zorgt ervoor, dat de bot uiteinden soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Bij artrose kunnen de botuiteinden zelf elkaar dan raken. Mede hierdoor ontstaan er ook problemen met het onderliggende bot. Als reactie op de verminderde kraakbeenbescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen. Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, heupen en wervelkolom. In totaal zijn er meer dan 1,2 miljoen mensen die in meer of mindere mate last hebben van artrose.

 

 

Movmᥱᥒt s Mιᥒᥱ™

ArenaFysio – Expertise Artrose

Knie Artrose & Heup Artrose

 • Persoonlijke Begeleiding
 • Massages en Behandelingen indien nodig
 • ArenaFysio Beweegprogramma Artrose
 • Extra focuspunten:
  1. Verbetering van jouw Gezondheid in algemene zin: Gezonde voeding & NNGB (Nederlandse Norm Gezond Bewegen)
  2. Zelfstandigheid & Zelfmanagement aanleren
  3. Focus op aanleren van oefeningen voor thuis.
  4. Samenwerking met sport- en beweegclubs in Amsterdam Zuidoost.
“The natural healing force within each of us is the greatest force in getting well.”
Hippocrates

460 - 370 voor Christus

Hoe ontstaat Artrose?

Artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Bij overbelasting of herhaalde blessures kan het slijtageproces sneller gaan dan normaal. Een andere oorzaak kan gelegen zijn in een afwijking in de stand van bijvoorbeeld het heupgewricht; hierdoor zal de heup sneller slijten.

 

Wat ervaren mensen met Artrose?

De meeste mensen ervaren stijfheid in de gewrichten, pijn en zogenaamde ‘opstart klachten’. Als men uit bed stapt, uit een stoel opstaat voelt het vaak alsof het gewricht niet helemaal soepel is. Dit noemen we dan de ‘opstart stijfheid’. Wanneer men dan wat beweegt, zal deze stijfheid en pijn afnemen.

Soms hebben mensen een periode van meer pijn en stijfheid, waarna dit weer afzwakt en er minder klachten worden ervaren. Het weer speelt hierin vaak een rol, omdat bij koud, nat weer, de gewrichten wat strammer aanvoelen. Hierdoor is men vaker in de winter beperkt in de bewegingsvrijheid.

Hoe ziet een fysiotherapeutische behandeling eruit?

Alles over de Behandeling van Artrose

 De basis van de behandeling van mensen met heup- en/of knie-artrose bestaat uit begeleide oefentherapie, zoals oefeningen ter bevordering van de spierkracht en aerobe capaciteit, looptraining en functionele oefenvormen, in combinatie met voorlichting en het bevorderen van adequaat zelf-management, onder andere op gebied van lichamelijke activiteit.

De fysiotherapeut kan beweegproblemen signaleren, een geschikt beweegprogramma indiceren en begeleiden in het verwerven en behouden van een actief beweegniveau. Hiermee neemt de fysiotherapeut een plaats in binnen de preventieketen van de gezondheidszorg. In dit beweegprogramma begeleidt de fysiotherapeut de cliënt van ziekte en zorg naar gedrag en gezondheid. Activeren, motiveren en stimuleren zijn hierin belangrijke werkwoorden voor de fysiotherapeut.

 

Medicamenteuze behandeling

Paracetamol wordt geadviseerd als middel van eerste keuze, vanwege het brede veiligheidsprofiel ervan. NSAID’s (ibuprofen, diclofenac of naproxen) zijn middelen van tweede keuze, of wanneer paracetamol onvoldoende effect sorteert. Toevoeging van opioiden aan de NSAID, zoals tramadol, geeft additionele pijnverlichting en daarmee de mogelijkheid om de NSAID-dosering te verlagen. Bij tussentijdse verergering, of als andere maatregelen onvoldoende effect sorteren, wordt een intra-articulaire injectie met een corticosteroïd als mogelijkheid genoemd.

 

Movmᥱᥒt s Mιᥒᥱ™

 

Wat is artrose van de knie?

Het kniegewricht verbindt het bot van het bovenbeen met het bot van het onderbeen. Op de uiteinden van de botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is normaal heel glad, zodat uw knie gemakkelijk kan buigen, draaien of strekken.

 

https://www.thuisarts.nl/artrose/ik-heb-artrose-van-knie

Wat weten we over Artrose?

 

 • Knieklachten hebben het hoogste percentage beperkingen en handicaps (rest klachten) van alle lichamelijke klachten – Dekker 2004, di Fabio 1998, Banker 1999
 • Veel personen met artrose zijn niet bekend met het ziektebeeld, wat betekent dat ze minder goed kunnen inschatten wat ze wel en niet kunnen en moeten doen.
 • Mensen met artrose aan met name heup en/of knie ervaren veel beperkingen in hun dagelijks functioneren en zijn fysiek minder actief dan gezonde leeftijdsgenoten.

 

 • Pijn en mobiliteitsbeperkingen (stijfheid) zijn de meest voorkomende klachten bij personen met artrose.
 • Regelmatig hebben personen met artrose ook overgewicht en/of diabetes; dit komt mede doordat men minder beweegt door de artrose.
 • Personen die beperkt zijn door artrose, lijden regelmatig ook aan een verminderde gemoedstoestand. Dit komt mede doordat men minder actief is, waardoor men minder sociale activiteiten kan ondernemen.

 

 • De klachten die bij artrose voorkomen worden versterkt doordat de beenspieren minder sterk worden en minder uithoudingsvermogen hebben.
 • Oefenprogramma’s specifiek om de beenspieren sterker te maken, verminderen de klachten sterk.
 • Wanneer men stopt met oefeningen, dan zullen de klachten langzaamaan weer terug komen. Daarom zal men voortdurend tweemaal per week oefeningen moeten doen. Bekijk dit positief: bewegen op een intensief niveau, heeft veel positieve effecten op korte en lange termijn.

 

 • Sommige personen hebben een terugval tijdens de duur van een oefenprogramma. Belangrijk is dan om te weten wat je moet doen.
 • Oefenprogramma’s moeten bestaan uit mobiliteitsverbetering, coördinatieve oefeningen, krachttraining en verbeteren van het uithoudingsvermogen.
 • Tenminste driemaal per week uithoudingsvermogen trainen is aan te bevelen, minimaal dertig minuten en op een matig intensief niveau.

 

 • Krachttraining zal twee- tot driemaal per week moeten worden gedaan om goede verbeteringen waar te nemen.
 • Personen met flinke klachten kunnen vaak wel een (sportieve)activiteit doen zonder klachten, zoals fietsen, zwemmen of oefeningen bij de fysiotherapeut.
 • Zowel wandelen met een stevig tempo, krachtoefeningen, mobiliteitsoefeningen als dieet advies kunnen bijdragen aan de verbetering van de klachten.

 

 • Studies naar personen die regelmatig oefenen, laten een reductie zien van klachten, een verminderde medicijninname en een betere mentale gemoedstoestand.
 • Een grote studie naar de uitkomsten bij personen die een oefenprogramma volbrengen, laat zien dat ook 18 maanden na deze studie er blijvende verbeteringen zijn te zien op het gebied van de pijn, functioneren en kwaliteit van leven, bij deze personen.

 

Hoe kunnen we je helpen?

Stuur ons een bericht met jouw vragen en wij zorgen dat je duidelijkheid krijgt.

Gemak, daar staan we voor

Maak direct je afspraak 

Je kiest makkelijk de tijd waarop jij kan. De afspraak staat meteen in onze agenda. Wel zo makkelijk!

– De blauwe plekken zijn voor Intake van een uur.

– De groene plekken zijn voor een Intake van een halfuur.

Hogehilweg 20
1101 CD Amsterdam Zuidoost

Maandag t/m Vrijdag
08:00 - 20:00 uur