revalideren na een knie operatie

Heeft u een knie prothese gekregen?

In deze blog leggen we alles uit over de operatie en de revalidatie na een knie prothese operatie.

Een hele & halve knieprothese

U heeft een knie operatie gehad en wilt graag weten hoe het herstel eruit gaat zien.

 

Wandelen, hardlopen of een lekker stuk fietsen, allemaal activiteiten die een positieve bijdrage leveren aan onze algehele fitheid. Alleen soms lukt dat niet omdat er teveel pijn wordt ervaren aan de knie. Dit kan door artrose zijn ontstaan en daarvoor heeft u een operatie gehad.

Er is een nieuwe knie, of knie prothese operatie gedaan waarmee u weer meer kunt bewegen en sporten. Of u heeft een halve knie prothese gehad. Voor beide operatie is fysiotherapie belangrijk om weer helemaal fit en gezond te worden.

Lees verder hoe de revalidatie bij ArenaFysio eruit gaat zien. 


Wat is een knieprothese?

Heeft u een versleten knie (knieartrose), dan kunnen we die vervangen door een halve of een totale knieprothese. Is het gehele kniegewricht versleten, dan plaatsen we een totale knieprothese (kunstknie). Wanneer u alleen artrose heeft aan de binnen- of de buitenkant van de knie, komt u in aanmerking voor een halve knieprothese (ook wel unicondylaire knieprothese genoemd). Deze prothese is gemaakt van deels een metaallegering (onder andere titanium) en deels van kunststof dat speciaal voor medische toepassingen is ontwikkeld.

Fysiotherapie na uw operatie

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de revalidatie. Hoe eerder u intensief start met oefenen, hoe sneller u herstelt en hoe beter de beweeglijkheid van de knie wordt. De fysiotherapeut helpt u opnieuw te leren lopen (met en zonder krukken) en geeft oefeningen om de beenspieren weer goed te leren gebruiken.

Wanneer kunt u weer werken?

Meestal bent u vier tot zes weken na de operatie stabiel genoeg om zonder krukken te lopen en weer auto te rijden. De meeste patiënten zijn na uiterlijk zes weken weer (gedeeltelijk) aan het werk na een halve knieprothese. Bij een totale knieprothese is dit langer, tot wel drie maanden. De revalidatieperiode na een halve knieprothese is daarmee iets korter.

artrose klachten

Fysiotherapie na de operatie

Fysieke gevolgen van ouder worden

Met het ouder worden treden natuurlijke veranderingen op in ons lichaam. Zo neemt onze spiermassa af (sarcopenie) en wordt de kwaliteit van spier, pees, gewrichten en bot minder. Het gevolg van die spierafname is dat bewegen steeds moeilijker wordt. De afname aan spieren leidt daarnaast tot een tragere stofwisseling, met tot gevolg dat veel ouderen flink aankomen.

Gevolgen na operatie

Na een knie operatie zullen de spieren nog meer ‘slinken’ als reactie op de zwelling. Dat betekent dat we daar oefeningen voor moeten doen. Overigens zien we door de pijn voor de operartie, ook veel spierzwakte, waardoor de pijn erger kan worden.

Revalidatie Training

Krachttraining en Spiermassa

 Krachttraining is een essentieel middel om spiermassa en daarmee ook de kwaliteit van leven te verbeteren. Andere positieve fysieke effecten naast het behoud van spiermassa zijn; verbetering van uithoudingsvermogen, verminderen vetmassa, verbeteren bot, pees en gewrichtsweefsel.

 

Hoe ziet fysiotherapie bij ArenaFysio er uit?

Wij zijn specialisten op het gebied van revalidatie na een nieuwe knie of heup. Omdat onze fysio’s veel ervaring hebben, kunnen we u uitstekend helpen met uw vragen en doelstellingen. Wij hanteren een uitgebreide aanpak, waardoor we realistische en haalbare doelstellingen kunnen opstellen.

ArenaFysio

Fysiotherapie Intake

We beginnen met een uitgebreide Intake waarbij we al uw blessures zullen bespreken om een zo goed mogelijk beeld van uw status te kunnen krijgen. Ook hebben we contact met de orthopeed om te onderzoeken of we ergens specifiek rekening mee moeten houden.

Fysiek Onderzoek

Daarna zullen we een fysiek onderzoek doen, waarbij we de knie zullen checken op de zwelling, de beweeglijkheid en de hechtingen zullen checken.

Doelstellingen bepalen

Dan bepalen we samen haalbare doelstellingen en maken we een plan om dit te gaan realiseren met de oefeningen en behandelingen.

Hoe vaak moet er getraind worden?

Over het algemeen is tweemaal tot driemaal per week krachttraining voldoende om goede verbetering te realiseren. Dit zal wel gedurende twaalf tot 24 weken moeten worden volgehouden, om fundamentele veranderingen te kunnen garanderen.

artrose klachten

Vergoeding Fysiotherapie

Omdat u een operatie heeft gehad, worden de behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering na de 20ste behandeling. Mocht u een aanvullende verzekering hebben, dan kunnen deze gebruikt worden voor de eerste 20 behandelingen.

Vanaf de 21ste behandeling worden de trainingen & fysiotherapie dus vergoed vanuit de basisverzekering en hoeft u dit niet zelf te betalen.

Hoelang heeft u recht op fysiotherapie?

U heeft recht op fysiotherapie welke vergoed wordt door de verzekeraar, tot een jaar na de operatie. Onze ervaring is dat veel mensen een jaar fysiotherapie als nodig ervaren, omdat u dan sterker, fitter en gezonder zal worden.

 

“Ik had langdurig klachten aan mijn linker knie, waardoor ik maar met moeite de trappen op kon komen. Zelfs naar de supermarkt gaan kostte moeite.

Het bleek dat mijn knie versleten was. Daarom is er een halve knie prothese geplaatst en ben zowel voor als na de operatie bij ArenaFysio geweest voor fysiotherapie & training. En sinds ik bij de fysio’s ben, zijn de klachten echt minder geworden.

De begeleiding bij ArenaFysio vind ik prettig: ze werken als team samen en hanteren een persoonlijke aanpak en zijn ook in voor plezier en een geintje. Dat maakt het gezellig en fijn om er te komen.”

Mevrouw Groen

67 jaar (Amsterdam Zuidoost)

Het knie team staat voor je klaar

Heb je last van knie klachten?

Disclaimer: Deze informatie is met zorg samengesteld. Er kunnen echter zaken instaan die niet voor jou van toepassing zijn. Raadpleeg daarom altijd jouw fysio of arts wanneer je vragen hebt.

Copyright op dit document. Niets uit deze blog mag worden vermenigvuldigd. Delen van het document mag wel – graag zelfs.