Simone van der bijl

Groei Mindset & Fixed Mindset

Ontdek welke mindset jouw prestaties beinvloed.

de kracht achter jouw prestaties

Hoe jouw fixed of growth mindset jouw prestaties beïnvloedt

Met een Mind for Success ben je in staat om tegenslagen om te buigen in groei en overwinning. Mooie praatjes maar ja wat is dat dan, de juiste mindset? Om je daar meer over te leren wil ik je om te beginnen de volgende vragen stellen:

Stel dat je 100% te verdelen hebt.. Welk percentage ken je dan toe aan talent? En welk percentage ken je dan toe aan de ontwikkeling van vaardigheden en trainen?

Hmm dat is een goede vraag, is het niet?

Nog ééntje dan:

Geloof jij dat talent hard werken verslaat? Of verslaat hard werken talent?

Jouw antwoord op deze vragen geven je inzicht in welke mindset je op dit moment hebt.

Heb jij een hoger percentage toegekend aan talent dan aan het ontwikkelen van vaardigheden en trainen? En geloof jij dat talent, hard werken verslaat? Dan heb je antwoorden gegeven die psycholoog Carol Dweck omschrijft als een ‘fixed mindset’.

Heb jij een hoger percentage toegekend aan het ontwikkelen van vaardigheden en trainen? En geloof jij dat hard werken, talent verslaat? Dan heb je antwoorden gegeven in het kader van een ‘growth mindset’.

 

Wat is jouw mindset?

Het is goed om stil te staan bij jouw mindset. Neem de tijd om na te gaan hoe jij reageert als je iets goed hebt gedaan en/of wanneer iets niet gelukt is. En welke gedachten komen dan bij je op? Zijn dat gedachten die horen bij een Fixed mindset, zoals:

  • ‘ik schaam me rot”
  • “ik heb gefaald”
  • “jij kan makkelijk praten”
  • “ik vind het saai”
  • “gelukkig heb ik er niet veel moeite voor gedaan”

Of zijn dat gedachten die passen bij een Growth mindset, zoals:

  • “hoe zal ik dit gaan doen?”
  • “ik ga het proberen”
  • “ik mag hulp vragen”
  • “ik kan het”

Growth Mindset – invloed op je prestatie

Growth Dweck’s onderzoek toont aan dat atleten die de growth mindset aanhangen, elke training, prestatie of ervaring zien als een kans om te groeien en te ontwikkelen- ongeacht de uitkomst of het verloop van het proces.

Deze laatste groep atleten hebben de neiging om uitdagingen aan te gaan en harder te werken. Atleten met een growth mindset blijken succesvoller te zijn dan atleten met een fixed mindset.

Welke invloed heeft je Mindset?

Atleten met een fixed mindset geloven dat ze min of meer vastzitten waardoor ze uitdagingen eerder als beangstigend ervaren. Ze zien elke training, prestatie of ervaring als een test van hun vaardigheden. Wanneer de uitkomst of het proces niet gaat zoals ze zouden willen of kunnen zien ze dit sneller als falen. Ze hebben de neiging om sneller gefrustreerd te raken en op te geven.

Het moge duidelijk zijn dan de growth mindset onderdeel is van het trainen van Jouw Mind for Success. Op welke gebieden bezit jij al een growth mindset? En wat is ervoor nodig om jou growth mindset nog sterker te maken?

Een Mind for Success houdt natuurlijk meer in dan alleen het hebben van growth mindset. Zo kun je, je  Mind for Success ook trainen door de juiste self- talk toe te passen en de juiste doelen te stellen.

Wie is Simone van der Bijl

Wie ben ik?

Oké goed verhaal! Maar met wie kom ik dan te werken en heb jij eigenlijk wel ervaring?

Dat heb ik zeker! Mijn naam is Simone van der Bijl. Ik heb een passie voor sport. Zelf heb ik veel verschillende sporten gedaan waaronder voetbal. Inmiddels ben ik gestopt met voetbal. Nu ben ik meer bezig met boksen, calisthenics, crossfit etc. Eén ding is zeker: zonder sport geen leven. En zonder jou helpen ook niet trouwens 😉

Sport Psycholoog

Hoe zit het met ervaring?

Ik ben altijd bezig met talentontwikkeling, spanning en presteren. Ik begeleidt verschillende soorten atleten in bv. voetbal, wielrennen, paardensport, roeien, atletiek etc. Daarnaast heb ik gewerkt voor het KNVB- Talent Team waar ik voetbalsters hielp in hun ontwikkeling als mens en profvoetballer. Ook hield ik me bezig met hoe voetbalkeepers beter worden in penalty’s tegenhouden en werkte ik mee aan het boek ‘Hoe je profvoetballer wordt’.

Volg ons op de social media kanalen, voor toffe weetjes en informatie over gezondheid en fysiotherapie in het bijzonder.

Disclaimer: Deze informatie is met zorg samengesteld. Er kunnen echter zaken instaan die niet voor jou van toepassing zijn. Raadpleeg daarom altijd jouw fysio of arts wanneer je vragen hebt.

Copyright op dit document. Niets uit deze blog mag worden vermenigvuldigd. Delen van het document mag wel – graag zelfs.