revalideren na een kruisband operatie

Kruisband Revalidatie Amsterdam Zuidoost

Lees alles over hoe jouw revalidatie eruit ziet bij ArenaFysio

Specialisten Kruisband Revalidatie

 

Een kruisband blessure kan grote impact op jouw (sport) leven hebben.

En als sporter weet je hoe beperkend een blessure aan de kruisband kan zijn. Het kan je niet alleen van je favoriete sportactiviteiten beperken, maar het kan ook een enorme impact hebben op je dagelijks leven.

Gelukkig ben je bij ArenaFysio in goede handen, waar onze specialisten van het knieteam je begeleiden met een uitgebreid revalidatieprogramma om je weer terug te brengen naar je sportieve topvorm.

Een voorste kruisband blessure ontstaat meestal bij sporten, door een plotselinge draai of val. Dit voelt vaak aan alsof u door uw knie gaat. Ook hoort u een knappend geluid. U kunt niet meer goed op uw been staan.
Voor het herstellen van de voorste kruisband start u eerst met fysiotherapie. Als fysiotherapie niet goed genoeg helpt, kan een operatie nodig zijn.

 Wat is een kruisband?

De kruisbanden maken het bovenbeen aan het onderbeen vast. Ze helpen mee om de knie stabiel te houden. De kruisbanden zorgen ervoor dat het bovenbeen en het onderbeen niet naar voren of naar achteren schuiven ten opzichte van elkaar.

De voorste kruisband loopt centraal in de knie en stabiliseert de knie in voor- achterwaartse richting en in draaibewegingen. De voorste kruisband is ongeveer 35 tot 45 mm lang en heeft de diameter van een pinkte.

In de kruisband zitten mechanosensoren (soort gevoelssensoren) die de spieren en hersenen informeren over de positie en beweging van de knie. De bovenbeenspieren (de hamstrings en quadriceps) verzorgen de actieve stabiliteit. Dit systeem is heel specifiek en fijngevoelig. Maar soms kan het dus fout gaan en kan de kruisband scheuren.

In het geval van een gescheurde voorste kruisband kan het onderbeen verder naar voren schuiven. Dit geeft een instabiel gevoel tijdens bijvoorbeeld traplopen. De hamstring hebben een belangrijke taak om dat te voorkomen en krijgen dus extra aandacht tijdens jouw revalidatie.

Voor je operatie

Voor je operatie zullen we alvast een paar belangrijke aspecten doornemen.

Denk aan lopen met krukken, voeding na een operatie en specifieke oefeningen om optimaal te herstellen van jouw kruisband operatie.

Na je operatie

Binnen twee tot vier dagen na je operatie spreken we af om te starten met je herstel. We helpen je om de pijn te verminderen, de strekking en buiging te verbeteren. Daarnaast helpen we je om het lopen met krukken te verbeteren en een start te maken met extra oefeningen.

 

De drie fasen van Kruisband Revalidatie bij ArenaFysio

Om u zo goed mogelijk te ondersteunen in uw herstel, hebben wij de ArenaFysio–Zorgplannen ontwikkeld. Deze behandelprogramma’s zijn samengesteld op basis van onze jarenlange ervaring en de laatste richtlijnen en wetenschappelijke literatuur. Aan de hand van ons 3-fasen model begeleiden wij u naar een optimaal herstel.

Je krijgt gedurende het traject, steeds meer zelfstandigheid, zodat je zelf leert wat je kunt doen om je herstel te bevorderen. Zie ons als de trainer of leraar, die jou leert over je lichaam, wat je zelf kan doen om herstel te bevorderen en welke oefeningen daarbij horen. Zo leer je wat het beste voor jou werkt, waar jij je goed bij voelt en waar jij het beste mee presteert.

Recovery fase

Herstel na de operatie/herstellen van de normale beweeglijkheid. Deze fase besteden we meer tijd in de behandelkamer. Ook krijg je oefeningen om mee aan de slag te gaan thuis en in de Gym. Verder bespreken we belangrijke zaken om je herstel te bevorderen zoals voeding en recovery-strategieën.

Opbouw fase

 Trainen en opbouw van kracht, coördinatie en uithoudings-vermogen. We starten met Sport Specifieke Revalidatie en we richten ons meer en meer op Performance Trainingen. In deze fase besteden we de meeste tijd in de Gym. Ook maken we een start met veldrevalidatie.

Return-to-Sport fase

Aan het eind van deze fase, ben je weer volledig hersteld. We starten met Sport Specifieke Revalidatie op het veld. Je start ook weer met trainingen bij jouw sportclub of gym. We bouwen de belasting op totdat je weer volledig kan sporten en alles kunt doen zoals je voor je blessure gewend was.

Nazorg door ArenaFysio

Bij ArenaFysio eindigt onze betrokkenheid niet zodra je weer aan het sporten bent. We bieden ook uitgebreide nazorg en ondersteuning om ervoor te zorgen dat je blessurevrij blijft en optimaal presteert. Dit kan onder meer het verstrekken van advies over warming-up en cooling-down routines, het aanpassen van je trainingsprogramma, en regelmatige check-ups omvatten om je voortgang te monitoren.

Wat kan ArenaFysio jou bieden

Wij begrijpen hoe belangrijk het is voor sporters om snel en veilig terug te keren naar hun sport na een kruisbandblessure. Met onze gespecialiseerde kruisband fysiotherapie revalidatie, onder begeleiding van ons ervaren knieteam, streven we ernaar om je niet alleen te helpen herstellen van je blessure, maar ook om sterker en veerkrachtiger dan ooit tevoren terug te komen.

Neem vandaag nog contact met ons op om te beginnen aan jouw reis naar herstel en succes op het sportveld.

“Kies voor ArenaFysio en ervaar de optimale zorg voor jouw knieën, ondersteund door een team van experts met een passie voor het leveren van uitstekende resultaten!”

Het knie team staat voor je klaar

Heb je last van knie klachten?

Wat maakt ons knieteam uniek?

Bij ArenaFysio geloven we dat elke patiënt recht heeft op gespecialiseerde zorg voor hun knie. Ons knieteam biedt behandelingen die worden uitgevoerd door professionals met specifieke kennis van het kniegewricht, in tegenstelling tot algemene fysiotherapeuten die knieklachten slechts als een deel van hun aanbod beschouwen. Wij hebben ons volledig gespecialiseerd in het bieden van topkwaliteit kniezorg.

Wij streven ernaar om op het hoogste niveau van zorg en expertise te opereren, met als doel onze patiënten de meest effectieve behandeling voor hun knieklachten te bieden. Bij ArenaFysio ben je verzekerd van een professionele aanpak met een team dat toegewijd is aan jouw kniegezondheid.

“Kies voor ArenaFysio en ervaar de optimale zorg voor jouw knieën, ondersteund door een team van experts met een passie voor het leveren van uitstekende resultaten!”

snel geholpen worden

Maak direct uw afspraak

U heeft geen verwijzing nodig

Afmelden & Niet Nagekomen Afspraak

Mocht u niet op een afspraak kunnen komen vragen wij u dit minimaal 24 uur van te voren te melden. Ben je te laat, dan zijn wij helaas genoodzaakt om de afspraak bij u in rekening brengen. De zorgverzekeraar vergoedt de Niet-Nagekomen afspraken Niet.

 

Disclaimer: Deze informatie is met zorg samengesteld. Er kunnen echter zaken instaan die niet voor jou van toepassing zijn. Raadpleeg daarom altijd jouw fysio of arts wanneer je vragen hebt.

Copyright op dit document. Niets uit deze blog mag worden vermenigvuldigd. Delen van het document mag wel – graag zelfs.