revalideren na covid-19

Heeft u nog veel klachten na Covid-19?

In deze blog leggen we alles uit over de revalidatie na Covid-19 besmetting en de langdurige klachten die daarbij kunnen ontstaan.

Revalideren na Covid-19 infectie

Samen werken aan jouw herstel en gezondheid

 

Het Corona-virus is sinds 2020 onder ons en beperkt ons in de bewegingsvrijheid. Voor mensen die het virus hebben gehad, kan de impact groot zijn; zowel op mentaal als fysiek vlak zien we veel beperkingen bij deze personen.
Bij ArenaFysio komen steeds meer mensen uit Amsterdam Zuidoost en de Bijlmer, die willen herstellen nadat ze het virus hebben gehad. Meestal is het eerste doel om weer de dagelijkse dingen te kunnen doen, zoals boodschappen, wandelen en werken. Maar op den duur wordt sporten en weer bewegen zoals je gewend was, belangrijker.

 

Lees verder hoe de long Covid-19 revalidatie bij ArenaFysio eruit gaat zien.

 

Movmᥱᥒt s Mιᥒᥱ™

 

 Paramedische herstelzorg na COVID-19

Sommige mensen hebben tijdens hun herstel na COVID-19 (het nieuwe coronavirus) ernstige klachten of beperkingen. De huisarts of medisch specialist kan in dat geval beoordelen of iemand in aanmerking komt voor eerstelijns paramedische herstelzorg.

Deze herstelzorg kan bestaan uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. ArenaFysio werkt dan ook nauw samen met zorgverleners in Amsterdam Zuidoost / Bijlmer, zodat wij u de beste zorg kunnen bieden.

Vermoeidheid, spierklachten, longproblemen, ademhalingsproblemen komen vaak voor bij mensen met klachten na een covid-19 besmetting.

Maar ook angst om weer te gaan bewegen kunnen factoren zijn die mensen beperken om de draad weer op te pakken.

Lichamelijke & Mentale klachten na Covid-19

Wat kunnen de gevolgen zijn van Covid-19

Primaire longschade en de daaropvolgende vasculaire complicaties vormen de belangrijkste pathofysiologie van COVID-19. COVID-19 heeft het dus voornamelijk op het ademhalingssysteem gemunt, alhoewel er ook andere vitale organen bij betrokken zijn zoals het hart, lever en nieren.
Op de plaatsen waar littekenweefsel ontstaat, gaat de elasticiteit uit het longweefsel, waardoor de zuurstofuitwisseling niet meer plaats kan vinden zoals dat zou moeten. Als er veel littekenweefsel ontstaat, kan dat bijvoorbeeld leiden tot een verminderd uithoudingsvermogen

Fysieke klachten en beperkingen na IC ontslag: 

  • Cardiopulmonale klachten
  • Klachten van het bewegingsapparaat
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Minder spierkracht
  • Verminderde gewrichtsmobiliteit 
  • Grootste probleem is de spierzwakte

Andere lichamelijke klachten die kunnen ontstaan ten gevolge van een ernstige ziekte en een IC-opname zijn: vermoeidheid, kortademigheid, pijn,stijfheid van de gewrichten, gewichtsverlies, haaruitval, problemen met slikken.

artrose klachten

Cognitieve stoornissen 

  • geheugenverlies
  • aandachts- en concentratiestoornissen
  • problemen met het doelgericht handelen
  • langzame mentale verwerking
  • moeite met het plannen van dagelijkse handelingen

Psychische problemen 

  • angst
  • stress
  • benauwdheid
  • machteloosheid
  • depressie
  • slaapstoornissen
  • sexuele disfunctie
  • PTSS

Fysiotherapie & Krachttraining

Krachttraining en Spiermassa

 Krachttraining is een essentieel middel om spiermassa en daarmee ook de kwaliteit van leven te verbeteren. Andere positieve fysieke effecten naast het behoud van spiermassa zijn; verbetering van uithoudingsvermogen, verminderen vetmassa, verbeteren bot, pees en gewrichtsweefsel.

 

Hoe gaat de Covid-19 Revalidatie bij ArenaFysio?

Wij zijn specialisten op het gebied van revalidatie en Covid-19 klachten. Omdat onze fysio’s veel ervaring hebben, kunnen we u uitstekend helpen met uw vragen en doelstellingen. Wij hanteren een uitgebreide aanpak, waardoor we realistische en haalbare doelstellingen kunnen opstellen.

ArenaFysio

Fysiotherapie Intake

We beginnen met een uitgebreide Intake waarbij we al uw blessures zullen bespreken om een zo goed mogelijk beeld van uw status te kunnen krijgen. Ook hebben we contact met de orthopeed om te onderzoeken of we ergens specifiek rekening mee moeten houden.

Fysiek Onderzoek

Daarna zullen we een fysiek onderzoek doen, waarbij we de knie zullen checken op de zwelling, de beweeglijkheid en de hechtingen zullen checken.

Doelstellingen bepalen

Dan bepalen we samen haalbare doelstellingen en maken we een plan om dit te gaan realiseren met de oefeningen en behandelingen.

Hoe vaak moet er getraind worden?

Over het algemeen is tweemaal tot driemaal per week krachttraining voldoende om goede verbetering te realiseren. Dit zal wel gedurende twaalf tot 24 weken moeten worden volgehouden, om fundamentele veranderingen te kunnen garanderen.

artrose klachten

Vergoeding Fysiotherapie

Omdat u een operatie heeft gehad, worden de behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering na de 20ste behandeling. Mocht u een aanvullende verzekering hebben, dan kunnen deze gebruikt worden voor de eerste 20 behandelingen.

Vanaf de 21ste behandeling worden de trainingen & fysiotherapie dus vergoed vanuit de basisverzekering en hoeft u dit niet zelf te betalen.

Hoelang heeft u recht op fysiotherapie?

U heeft recht op fysiotherapie welke vergoed wordt door de verzekeraar, tot een jaar na de operatie. Onze ervaring is dat veel mensen een jaar fysiotherapie als nodig ervaren, omdat u dan sterker, fitter en gezonder zal worden.

 

“Ik had langdurig klachten aan mijn linker knie, waardoor ik maar met moeite de trappen op kon komen. Zelfs naar de supermarkt gaan kostte moeite.

Het bleek dat mijn knie versleten was. Daarom is er een halve knie prothese geplaatst en ben zowel voor als na de operatie bij ArenaFysio geweest voor fysiotherapie & training. En sinds ik bij de fysio’s ben, zijn de klachten echt minder geworden.

De begeleiding bij ArenaFysio vind ik prettig: ze werken als team samen en hanteren een persoonlijke aanpak en zijn ook in voor plezier en een geintje. Dat maakt het gezellig en fijn om er te komen.”

Mevrouw Groen

67 jaar (Amsterdam Zuidoost)

Volg ons op de social media kanalen, voor toffe weetjes en informatie over gezondheid en fysiotherapie in het bijzonder.

Disclaimer: Deze informatie is met zorg samengesteld. Er kunnen echter zaken instaan die niet voor jou van toepassing zijn. Raadpleeg daarom altijd jouw fysio of arts wanneer je vragen hebt.

Copyright op dit document. Niets uit deze blog mag worden vermenigvuldigd. Delen van het document mag wel – graag zelfs.