Luisteren naar je lichaam doe je zo

Zwakke plek of slimme boodschapper?

Stel jezelf de juiste vragen

enZwakke plek of slimme boodschapper?

Hoe kun je luisteren naar je eigen lichaam?

 

Heel vaak horen wij van mensen die bij ons komen zeggen; “die rug of die nek, dat is nou eenmaal mijn zwakke plek”. Wat mensen hiermee bedoelen is dat elke keer wanneer er iets gebeurt in mijn leven, dan ervaar ik pijn of andere klachten in dat specifieke lichaamsdeel.  

 

Movmᥱᥒt s Mιᥒᥱ™

 

De kracht van de overtuiging

Waar mensen zich niet bewust van zijn is de kracht van taal en de overtuiging die daarachter zit. Als jij bv je nek stelselmatig een zwakke plek noemt dan bekrachtig je dit op een onbewust niveau. De gedachte aan de nek alleen al kan er voor gaan zorgen dat je pijn gaat voelen. 

Healing is about changing your perspective

Geen zwakke plek maar sterke plek

 

Met andere woorden, de zogenaamde zwakke plek is geen zwakke plek maar een slimme boodschapper van jouw zenuwstelsel. En deze boodschapper geeft vaak met subtiele maar soms ook met heftige signalen aan dat je iets moet veranderen. Dan kan soms iets simpels zijn als je houding aanpassen omdat je al uren achter die laptop zit aan de keukentafel. Maar vaak is er meer aan de hand. Spanning op het werk, te weinig bewogen, slecht gegeten etc.

 

Wat heeft je lichaam jou te vertellen?

 

Daarom is het zeer raadzaam om na te gaan wat deze zogenaamde zwakke plek jou te vertellen heeft. Welke ongezonde triggers er op dat moment (of in het verleden) actief zijn in je leven. Dan blijkt die zwakke plek ineens helemaal niet zo zwak te zijn maar eerder sterk. Sterk in de zin van een zeer intelligent waarschuwing systeem van je eigen lichaam wat jou vertelt wanneer je actie (of juist geen actie) moet ondernemen. 

Welke veranderingen zijn er nodig?

 

Hoe weet je nou welke veranderingen er nodig zijn? Simpel, stel jezelf de juiste vragen. Bijvoorbeeld, wanneer en op welk moment ervaar je spanning in je nek? Hoe adem je op dat moment? Wanneer heb je voor het laatst gesport? En wees eerlijk naar jezelf, de laatste tijd toch stiekem te veel junkfood gegeten en alcohol genuttigd? 
“Walking is a men’s best medicine.”
Hippocrates

460 - 370 v Christus

Holistisch Fysiotherapeut

Fysiotherapie Intake

Maar kom je hier zelf niet uit dan kan de holistisch fysiotherapeut jou hierbij helpen. De holistisch fysiotherapeut kijkt niet alleen naar jouw lokale klachten maar ook naar de mens en oorzaken achter de klacht. Hij heeft veel kennis van het totale functioneren van het menselijk lichaam. Zo ontstaat er een totaalplaatje van waaruit we in kaart kunnen brengen waar jouw triggers zitten.

Meer weten?

Meer weten? Lennard Knol is Holistisch fysiotherapeut bij Arena Fysio en helpt jou graag verder met het zoeken naar oplossingen voor je (terugkerende) lichamelijke klachten. 

 

 

 

“Ik had langdurig klachten aan mijn rug en knieen, waardoor ik maar met moeite de trappen op kon komen. En met mijn boodschappen lukte dat alleen als ik steeds even pauze nam.

Maar sinds ik krachttraining ben gaan doen bij ArenaFysio, onder begeleiding van de fysio’s, lukt het mij weer om zonder stoppen de trappen op te lopen. Ook mijn rugklachten zijn veel minder geworden. Nu kan ik eindelijk weer met mijn kleinkinderen er op uit.

De begeleiding bij ArenaFysio vond ik er prettig: ze hanteren een persoonlijke aanpak, en hebben echt geluisterd naar mijn verhaal en behoeftes. De trainingen zijn zwaar, en ik heb door moeten zetten. Maar ik ben erg blij dat ik het heb gedaan. Want nu sta ik niet meer op met pijn en stijfheid in rug en knieen.”

Mevrouw Bakboord

54 jaar (Amsterdam Zuidoost)

Volg ons op de social media kanalen, voor toffe weetjes en informatie over gezondheid en fysiotherapie in het bijzonder.

Disclaimer: Deze informatie is met zorg samengesteld. Er kunnen echter zaken instaan die niet voor jou van toepassing zijn. Raadpleeg daarom altijd jouw fysio of arts wanneer je vragen hebt.

Copyright op dit document. Niets uit deze blog mag worden vermenigvuldigd. Delen van het document mag wel – graag zelfs.